Středa 2/3/2011

12.3.2011 Nový Bydžov: Blokáda neonacistického pochodu

Došlo e-mailem

Blokáda neonacistického pochodu 

12.3.2011 Masarykovo náměstí v Novém Bydžově v 11:00 hod.

V sobotu 12. března se neonacisté pokusí o pochod Novým Bydžovem. Účelem jejich pochodu tentokrát není více či méně skrytá propagace neonacismu či připomenutí smrti některého z nacistických pohlavárů, ale bezprostřední zastrašování, šikana a pokus o pogrom na romské obyvatele tohoto východočeského města. 

Historie i současná praxe neonacistického hnutí nás učí, že se mu musíme postavit vždy, když se pokusí pozvednout hlavu. „A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě!,“ citoval ve svém románu Ernest Hemingway renesančního básníka Johna Donneho. Přesně tím vystihl podstatu chystaného pokusu neonacistů o útok na novobydžovské Romy. Protože zítra se cílem jejich zvrhlé nenávisti můžete stát vy; vždyť rejstřík nepřátel, které si neonacistické hnutí vytváří, je opravdu široký: vedle Romů do něj patří bezdomovci, odboráři, homosexuálové, Židé, komunisté, sociální demokraté a další levičáci, alternativní mládež, feministky, nezaměstnaní, anarchisté, imigranti...

Netvrdíme, že v Novém Bydžově žádné problémy nejsou. Neonacisté ale přichází s konečným řešením; zvrhlou, nelidskou myšlenkou, která vyvrcholila plynovými komorami během Druhé světové války. Před dvěma lety jsme při velmi podobném pokusu ve stejném obsazení na litvínovském sídlišti Janov měli možnost vidět, jak vypadá jejich řešení v praxi - zápalné lahve, podomácku vyrobené výbušniny, dlažební kostky. Antifašistické hnutí tehdy událost ignorovalo, což považujeme za chybu. Brzy poté se o konečné řešení v malém skupina pilných účastníků podobných shromáždění pokusila ve Vítkově, kde byla výsledkem málem upálená malá holčička...

Pokaždé, když neonacisté bez odporu zaútočí na nějakou menšinu, posilují sami sebe. Vždy, když odpochodují svůj zastrašující marš bez toho, aby se jim postavily početně mnohem širší řady těch, které by chtěli konečně vyřešit, jsou o krok dál. V jejich slaboduchých hlavičkách díky tomu roste sebevědomí k tomu, dodat si odvahu na další podobný útok. A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě!

Na blokádě nebude k dispozici žádná pořadatelská služba, protože se jedná o takový druh akce, který by šel nejlépe popsat slovy „občanská neposlušnost“. Domluvte se proto se svými přáteli a doražte společně v malých či větších skupinách. Promluvte si dopředu o způsobu, jakým chcete demonstraci neonacistů blokovat a do jaké míry jste ochotni nerespektovat příkaz policie k vyklizení prostoru. Rozdíl taktik není překážkou jednoty v cíli: neumožnit neonacistům hlásat a praktikovat nenávist. Blokáda v sedě, živý řetěz nebo barikáda se navzájem nevylučují, ale podporují. Držme se pouze jednoho pravidla: nekritizujme akce jiných antifašistických skupin, ať už je jejich taktika jakákoliv. Zůstaňme jednotní.

Antifašistická solidarita