Sobota 5/11/2011

11.11.2011 Varšava - Faszyzm Nie Przejdzie!

Polsko

Tak jako minulý rok, i letos na 11.11. 2011 polští neonacisté nahlásili k 93. výročí sjednocenní Polska (11.11. 1918) "Pochod nezávislosti", jenž se má uskutečnit v hlavním městě - Varšavě.

Minulý rok se proti ideově pestrému průvodu (čítajícímu jak polské nacionalisty, představitele katolické církve, tak ortodoxní neonacisty a chuligány) v ulicích sešlo na čtyři tisíce antifašistů a antifašistek, kterým se neonacistický marš podařilo fakticky zastavit.


O potencionálním úspěchu letošní blokády svědčí i to, že ji již od září předcházejí v různých polských městech "Dny antifašismu", což jsou různé kulturní akce a aktivity, které jsou směrovány hlavně na její podporu a propagaci.

Rovněž byly hacknuty dvě náckovské webové stránky a podvrhnuto prohlášení o tom, že samotný pochod byl zrušen.
Svoji přítomnost na blokádě přislíbily již stovky lidí, ať už za pomoci videií anebo vtipných fotek, na nichž slibují, že s sebou vezmou další dva kamarády.

Všechno tedy ukazuje na to, že opět neprojdou! Nezbývá tedy, než se o tom přesvědčit na vlastní oči.

Polsko antifašistické

Více informací najdeš na: http://11listopada.org a http://antifa.bzzz.net

 

Text pozvánky, umístěný na oficiálních stránkách blokády:

Ani krok pochodu neofašistům a nacionalistům ulicemi Varšavy!
V posledních letech už nestačí členům krajně pravicových hnutí, polským neofašistům a nacionalistům, násilné útoky na lidi, kteří nezapadají do jejich ideologických představ. Různými metodami se snaží ZVIDITĚLŇOVAT VE VEŘEJNÉM PROSTORU: pronikají na fotbalové stadiony, snaží se zakořenit v různých hudebních scénách (momentálně v hip-hopové), organizují ofenzivu na internetových portálech, nebo se stylizují do undergroundové image, aby vypadali atraktivně pro revoltující mládež. Důležitou roli v jejich činnosti hraje demonstrace síly organizováním POCHODŮ V CENTRECH MĚST. Aby přilákali co nejvíce naivních lidí, pořádají je pod záminkou vlasteneckých pohnutek. Pomocí pravicových celebrit (Janusz Korwin-Mikke, Paweł Kukiz) chtějí udělat dojem přirozenosti a společenské přijatelnosti jejich názorů. Hlavním aktem demonstrace jejich síly je pochod 11. listopadu ve Varšavě. V loňském roce NĚKOLIK TISÍC ANTIFAŠISTŮ A ANTIFAŠISTEK stanulo v cestě neakceptovatelnému pochodu a nedovolilo, aby vešel do centra města a ukázalo tak, že se blíží konec společenské přípustnosti projevům krajně pravicových, diskriminujících a fašizujících názorů na veřejném prostoru. Antifašistické hnutí v Polsku se zase probudilo a letos nás bude ještě více! Nebudeme pasivně sledovat fašistické projevy síly. Naopak – zastavme je! Ukažme fašistům, kde je jejich místo. Ukažme sobě, kde je to naše VŠICHNI NA ANTIFAŠISTICKOU BLOKÁDU!
ANTIFAŠISTICKÝ PÁTEK VARŠAVA

Fašismus NEPROJDE